Рурални приказни(Наговарам ти ќерко,дошикај са снаво): Нестор и ламјата

Рурални приказни(Наговарам ти ќерко,дошикај са снаво): Нестор и ламјата

Ги раскажува:Стевче Радевски

 

На времето, ко почна људите наши од Мала Преспа, да влегват сербес во жална Македонија, бја љујѓе сиромаси и мораше да работат се нешто, за да можат дома да го занесат фурнузимот(да ги снабдат фамилите) .

Додуша ,тога, а и сега, немаше работа шо не знаја да ја работат.Сакаш мајсторлок,сакаш да ти го попрат фригороферот(фрижидерот),леватричето(машина за перење)или да ти ја менат кужинетата(лагерот).И така, еден ден, го зеле Нестора од Туминец,да копат арвеник во Јанкоец.Знеш Нестор да копаш арвеник,го опитвит газдата?

-Колај работа газда,како незнам,што имат за арвеник,ву вељит Нестор.

-С`лди алат донеси и едно матаре скопско.Друго ништо не требит.

И кинисала работата, ко Мара од Покрвеник во дупката со вар.Копал шо копал Нестор,на вториот ден, некако опето му са видело и плус нешто долу му просмрдило и почнал да чинит,слези -качиса, по скелето.На пронарот(газдата), му паднало шубе да не нешто му са слоше на Нестора и го опитвит што е работата?

Нестор тро шашрдисан, вјанал на скелето ,излегол од арвеникот и целиот вџашен му вељит на газдата:

“Газда,сакаш верви,сакаш не ,јаска долу ламјата ја видов.Неможа да ја битсам работава.“

Ги зел Нестор пљачките и вид- виделина фатил.

Наравоучение:Арно Нестор ја видел ламјата и побегнал Туминец.Ние која уда да са пикниме од ламјиве наши?!Вакви какви што сме и во Мала Преспа појќе не ни примат!?

ПРЕБАРАЈ